Translation missing: da.header.navigation.skip_to_content

Fri fragt på ordrer over 500 kr | 1-3 dages levering | 14 dages returret

Sådan renser du din lampeskærm

Er din skærm blevet beskidt? Det skal du ikke være ked af, for oftest kan skærmen sagtens renses. Her får du nogle af mine tricks til, hvad du kan gøre, og hvad du nok skal holde dig fra at gøre.

Fremgangsmåden afhænger selvfølgelig af, hvilken type skærm, du har, så nedenfor kommer jeg med bud på, hvordan du renser en skærm af henholdsvis stof, papir, plastik/glasfiber og glas.

Der kan selvfølgelig sagtens findes gode tricks, jeg aldrig har hørt om. Har du nogle, så send dem endelig til mig.

Skærme af stof

Sluk lampen, og tag skærmen forsigtigt af

Fjern så meget støv som muligt. Her kan du prøve med din støvsuger (husk: skru´ ned og brug blødt børstehoved), men du kan også bruge en pensel til plisséskærme (børst fra top mod bund) eller en fnugrulle til de lidt glattere skærme. Har du gode lunger, kan du også satse på at puste støvet af.

Hvis stoffet er limet på, kan du dyppe hele skærmen i et kar med koldt sæbevand (undgå skum). “Ryst” den lidt frem og tilbage i vandet, så skidtet kan falde af, og tag den så op igen. (Nogle har også held med at bruse deres skærm). Vi taler her om en hurtig manøvre, så lad endelig ikke skærmen være under vand mere end et ganske kort øjeblik. Den skal ikke nå at suge vand til sig.

Dup skærmen tør med et viskestykke eller lign. og lad den herefter lufttørre. Sæt den tilbage på lampen, når den er helt tør.

Skærme af plastic eller glasfiber

Støv skærmen af med en mikrofiber-klud (evt. let fugtet).
Når støvet er væk, kan du rense skærmen i en balje med lunt/varmt sæbevand. Nogle har held med at bruge lidt hvid eddike i stedet for sæbe. Begge dele burde fjerne eventuelle fedtpletter.

Tør skærmen godt af, og så er den klaret.

Skærme af papir

Rengøring af papirskærme er en lidt anden sag. Her skal du være ret forsigtig, og selvom man i nogle tilfælde kan bruge støvsuger eller en fugtig klud, så er det sikreste nok at lade være.

Jeg vil hellere anbefale, at du gør skærmen ren med en mikrofiberklud. Tør skærmen stille og roligt af fra top mod bund.

Er der pletter på skærmen kan du prøve en lidt alternativ løsning, som kræver et stykke lyst franskbrød. Og ja, det lyder måske tosset, men du kan jo give det et forsøg. Tag noget lyst brød (uden skorpe) og dup pletten med brødet. I nogle tilfælde kan brødet suge fedtet til sig, og så bliver det jo ikke meget nemmere.

(Jeg har ikke selv prøvet metoden endnu, men det skulle ikke undre mig, om det virker).

Skærme af glas

Er din glasskærm ikke kæmpestor, kan den sandsynligvis vaskes i opvaskemaskinen. Bare sørg for at den ikke står op af ting, der kan ridse skærmen.

Alternativt vasker du skærmen i en balje med varmt sæbevand og en blød klud/børste. Her kan du også forsøge med en sjat hvid eddike i vandet, hvis skærmen er meget fedtet.

Skyl skærmen med rent vand, og tør den af med et viskestykke. (Lad den ikke selvtørre, da du så kan få striber/skjolder på skærmen).

Og så et sidste tip, inden du smutter

Jo længere tid støv og pletter får lov at opholde sig på din skærm, jo bedre sidder det ofte fast. Men husk også, at der er andet i livet end rengøring, så nyd livet og rens din lampe, når der er overskud til det. Og går det helt galt, så finder vi nemt en ny skærm til dig :-) 

Se om vi kan friste med noget i shoppen